| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Légkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |
atesz75(6 eddigi hozzászólás) 2010-07-19 23:18:09 |
|---|
| Robert! Egyet értek veled, a napenergiás üzletet az állami támogatások tartják életben. Nincs ezzel semmi baj. Véleményem szerint nem azon kell filózni, hogy mikorra térül meg, mert lehet ez nem vezet sehová. Ha mindenki így állna hozzá (ahogy egyébként hozzá is áll), akkor sose lesz változás. 2012-től például már nem lehet eladni ingatlant anélkül, hogy be ne minősítenék az energia felhasználási osztályát. Ha bármilyen zöld energiát beépítesz, már nőtt a lakásod/házad értéke. Elmondhatod magadról, hogy tettél valamit magadért és a környezetedért is. És ez három olyan érv, amiért érdemes, igen is érdemes napkollektorba is és légkollektorba is fektetni. A gáz és a hagyományos fűtések világa leáldozóban van és minden hónapban csak fizeted, mindig emelkedik az ára és míg ki nem irtod a házadból, mindig a pénztárcádra hajt. Muszáj elkezdeni valamivel a spórolást, hogy aztán újabb, még nagyobb megtakarítást tudj elérni, például egy szélgenerátorral. A kérdést én nem onnan közelíteném meg, hogy egy 200 ezres légkollektor beruházás mikorra térül meg nekem, hanem hogy mit tudok kezdeni 200 ezer forinttal úgy, hogy nem kockáztatok, de mégis jól jövök ki belőle. Betehetem a bankba és kapok érte 5.5%-os éves kamatot. Ez 11.000,-Ft egy év alatt (nem számoltam a kamatadót bocs). Hát ennyit egy fűtési szezonban meghoz a légkollektor, még akkor is, ha csak 2.000,-Ft költség csökkentést eredményez, sőt! Szóval jobb, mint egy Banki befektetés, ahogy én látom. Az a lényeg, hogy használni kell ezeket a megoldásokat, mert a saját jövődbe fektetsz bele. Ki milyen mértékben bír. Akinek sok pénze van, az lecseréli a tetőt napelemesre és az árama ingyen van. Akinek kevesebb pénze van, lehet csak egy szélgenerátort vesz vagy beépít egy légkollektort, de legalább csinál valamit, tesz vmit.link |
jleg77(3 eddigi hozzászólás) 2010-07-19 17:22:31 |
|---|
| Üdvözöllek Benneteket! Ha már Jleg77 néven regisztráltam, akkor engem szólítsatok meg és az Atesz 75 - el ne mossatok össze. Az megint más, hogy sok fejlesztőt, kivitelezőt és azok munkáját ismerem, akár személyesen is. 3 a Magyar igazság és ez a 3. hozzászólásom. Ha minden fórumra írnék és naponta csak ezzel foglalkoznék, akkor nem lenne probléma, hogy írok folyamatosan. Megláttam, hogy miről írtok itt és reagáltam, de hosszútávon nem tudok ezzel foglalkozni. Én ahhoz értek, hogy ügyes dolgokat tervezek és valósítok meg. Egyébként feltaláló (is) vagyok és jelenleg kívánok szabadalmaztatni egy olyan Solar rendszert, amit jelenleg senki sem használ és nem is gondoltak rá eddig. (nekem eddig úgy tűnik) A lényege, hogy a 12 hónapból 12 hónapig hasznosítható (napsütésben) és viszonylag nagyon olcsón el lehet készíteni. Ismerve Magyarországot, az itteni mentalitást, irigységet, az egymás piszkálását és, ami a hivatalos találmány lenyúlásokban megy.... hát lehet, hogy én magam is csatlakozom azon magyar, szakemberek és feltalálók csapatához, akik jó messzire elmennek ebből a "hazának" nevezett helyről. Nem gondolom, hogy én volnék a legokosabb, legszebb, leg... de azt konkrétan tudom, hogy van pár dolog, amit elsőként valósítottam meg e kis országban (fiatalon is). Meg is kaptam érte a "jutalmamat" és azok a társaim is, akiknek a találmányait nap, mint nap használjátok, a nélkül, hogy tudnátok róla és tisztelnétek érte őket. De ezt hagyjuk. A lényeg, hogy nem jól érzem magamat itt. És ha ez megy tovább, én is megyek. (ez volt a nagy halál színdarabból egy részlet) :-( Sok mindent sokkal olcsóbban meg lehetne valósítani, ha nem ez a közbeszerzéses, csűrés csavarás menne. És nem ilyen adózási feltételek mellett. Végszóként azt mondom, hogy mindenki próbálja meg, csinálja meg, mérjen, kísérletezzen és lehet, hogy sok érdekes dologra jönnek rá a kitartóbbak. További jó méréseket és gyakorlati megvalósítást kívánok mindenkinek. Tegyen mindenki belátása és hite szerint. Tisztelettel: Jleg77 link |
sándor(1016 eddigi hozzászólás) 2010-07-19 01:30:59 |
|---|
| jleg77! Kár, hogy csak felkeverted a különböző gondolatokat. Ha jól értem, akkor ezzel ki is szálltál? Pedig szívesen megismerném a referencia listádat. Remélem nem titkos, mert akkor megint feleslegesen túráztattam magam. Ne okozz csalódást! link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 19:42:37 |
|---|
| Jleg77, Atesz75 Ismerve a 80 m2-es lakásomat, meg a magyar lakás statisztikát, a megtérülési időtök nagyot bukik. Nekem az éves fűtési költségem a rosszul szigetelt házon évi 100 000 Ft. 2 m2 légkollektorral megtermelt energiával szart sem érek. Ha a rendszeretekből föltennék hármat, az 9 m2, ára 600 000 Ft. 9 m2 légkollektor november elejétől február végéig hány kilowattórát termel. Ez az időszak nálam 700 m3 földgáz. Szorozva 9.4 kWh/m3 földgáz energiával. Ez 6 580 kWh. Ha a 40%-át biztosítaná a 9 m2 az említett hónapokban, az 2 632 kWh. A 40% alapján 15 év alatt térül meg. Én is a környezet védelem elkötelezett híve vagyok, de a polikarbonát nem az, és a cseréje sem. Észak-Amerikában légfűtésesek és jobban szigeteltek a házak, így a légkollektort könnyebb beilleszteni a rendszerbe. Más a támogatási rendszer, és a fizetések. Engem csak az zavar, hogy a megtérülési számokat félrevezető módon beleveszik a környezet védelembe. Használjuk csak a másodikat, és valós hozamokat közöljünk. Én sem használok autót. Olvasgatva a szoláris építészeté a jövő. Kellenek a napenergiás rendszerek, csak drágák. Van is néhány, és bővítem. De, megtérülési ideje csak egy alul méretezett nyári hmv rendszernek van. Az is jó hivatkozás, hogy mennyibe kerül a gáz bevezetése. Semennyibe, mert már benn van. A leírásban szereplő légkollektoros fűtés rásegítésnél az évi 2 000 napos órára hivatkozni, hazugság. Maradjunk a fűtési idénynél. Bontsuk le a házunkat és építsünk jobbat.link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 19:11:29 |
|---|
| atesz75, A mérés összefoglalója itt olvasható: http://biosolar.hu/forum/show/5392#5392 Nem azt a lényeg, hogy a gázfogyasztás hány százalékát takarítod meg, mert akkor egy plusz tényezővel (gázfogyasztás) kell számolnod. A lényeg a hasznosítható összes hőmennyiség. Nekem egy átlagos méretű kollektorom volt, a teljes fűtési szezonra 330kWh hozammal számolhatok. (Ha mindenáron a gázfogyasztással szeretnéd összevetni: Mivel az ház fűtési energiaigénye 14000kWh/év, a szoláris arány 2.4% volt. Ha egy másik szobára is dolgozott volna még egy második kollektor, akkor 5%.) Ipari létesítményeknél, csarnokoknál a fenti arány a lakóépületben elérhető többszöröse lehet. Egy nagyáruházban hővisszanyerős szellőzés, szinte nulla ablakok, és a rengeteg nyüzsgő ember által termel hő is besegít. Az összefoglalóban olvashatod, hogy ettől a kollektor típustól (sör) jobb példányra és beállításra nem igen számíthatsz. A ház az átlagosnál jobban szigetelt. A megtérülési időt úgy lehet csökkenteni, hogy másokkal fizettetjük ki a beruházás költségeinek egy részét. Ha tisztán 15 év megtérülési időt számoltam ki, de a berendezésre 50% támogatást szerzek, akkor már 7.5 év a megtérülés. Ez már jól hangzik ugye? A napenergiás szektort az állami támogatások tartják életben. Magyarországon és külföldön is. A piac akkora, amekkorát a támogatások eltartanak. link |
atesz75(6 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 18:27:43 |
|---|
| Robert! Most bemásoltam a linket, de annyi történt, hogy a te üzenetedet tette legfelülre. Na mindegy, remélem most jó lesz (lett). Elfogadom az érvelésedet, könnyen lehet, hogy a gyártók túloznak a valóságokat illetően. Így aztán lehet, azokat kellene megkérdezni, akik vásároltak ilyet és használják már egy ideje. Ő náluk senki se lehet hitelesebb. Azt írod, te magad is csináltál egy sörkollektort. Te is úgy számolod, hogy alig 10% a megtakarítás a gáz számládból? Ha igen, minden tényeződ optimális volt? (tábla méret, nyílászárók , ház szigetelése, stb...?) Egyébként több okot is látok arra, hogy a 10% megtakarítás alulbecsült. Tételezzük fel, igazad van, és a gyártók mindegyike csak arra utazik, hogy eladjon és tesz arra, hogy spórolsz-e vagy sem. Szerinted mennyi ilyen terméket tudna így eladni? Én úgy gondolom, ha valamiről kiderül, hogy nem jó, vagy nem annyira jó, ahogyan azt állítják, akkor ott nagyon hamar vége a dalnak. Kizártnak érzem, hogy tömegével gyártanák és vennék a táblákat olyan szinten, hogy a Kanadai gyártónak már nemcsak az USA területén de Németországban is disztribúciója van. Tehát én e mögött feltételezek gyártó és vásárlói igények korrekt találkozását. És még abban is lehet igazság, hogy ez most trendy, és azért, hogy tegyenek vmit a környezetükért, vesznek egy légkollektort, ami nem sokat, de valamit azért segít a bolygónkon. Ez is könnyen elképzelhető. Akárhogy is van, szerintem ténykérdés a megtakarítás és ennek mértéke - általad is helyesen mondott - mérésekkel támasztható alá. Érdekesség képen olvastam, hogy az USA-ban egy teljen Wall Mart áruház működik légfűtéses technológiával. Noha nem teljesen olyan, mint az itthoni légkollektorok, de az elméleti része szinte teljesen azonos. Ott a teljes külső felület be van vonva abszorberrel és ez fűti az áruházat, amibe 2 Tesco befér. És számos ilyen referencia van a világban tiszta légfűtéssel kapcsolatban. Majd keresgélek és becopyzom ide. link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 14:46:28 |
|---|
| jleg77, Csak az előbb küldtem el atesz75-nek délelőtt megírt válaszomat, és most látom, hogy a te hozzászólásod is sokban rímel az enyémmel, és a legtöbb gondolatoddal egyetértek. De nem mindegyikkel. Sokszor hallottam azt az érvet is, hogy az autó, meg a lapostévé megvásárlásakor sem a megtérülést számolunk. Ám van itt egy óriási különbség. A napenergiás rendszereket azért vásárolják az emberek, hogy spóroljanak a segítségükkel. Ezért a forgalmazóknak is ezt a hitet kell, hogy erősítsék, mégpedig minden áron. Azt mondtad nem ismeretlen számodra ez a terület. Akkor légy szíves és számokkal támaszd alá a légkollektor esetében az 6 éves megtérülési időt. Ne számolj állami támogatással, és ne a nappali áram árához hasonlíts a megtakarítást. Konkrétumokkal sokat segíthetnél. link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 14:30:39 |
|---|
| atesz75, Ha egy hozzászólásra szeretnél hivatkozni, akkor a mozgasd a kurzort a szóban forgó üzenet jobb alsó sarkában látható „link” felirat fölé, majd jobb klikk és válaszd: Firefox - „Copy Link Location” IE - „Copy Shortcut/Parancsikon másolása” A hivatkozás ezek után már másolható az új hozzászólásodba(Paste). "Mindettől függetlenül a 15 év megtérülést irreálisan soknak tartom, biztos vagyok benne, hogy ennek töredéke." Azért gondolod ezt, mert nem hiszed, hogy: "...a fűtés számlának kevesebb, mint 10%-a ... megtérülésért bárki légkollektor gyártásba fogott volna." A gyártók azért készítenek termékeket, hogy eladják. Ennek érdekében sokszor tudatosan valótlanságokat állítanak, máskor ellenőrizhetetlen adatokkal tévesztenek meg (45%-al dúsabb szempilla), az esetek jelentős hányadában pedig egy életérzést adnak el (a környezettudatosság trendi), és vannak esetek, amikor maguk sem tudják, hogy milyen paraméterekkel rendelkező terméket gyártanak*. A vevők pedig azt mondják: csak nem tévedhet ezernyi meg ezernyi vásárló, biztosan van benne valami! "Egyébként könnyen pontot lehet tenni erre a dologra a megtérülés kapcsán. Fel kell hívni Kanadában a legnagyobb légkollektor gyártót és megkérdezni, hogy az általuk forgalmazott és gyártott közel 3000$-os táblával mennyit lehet megspórolni havonta." Lám van még, aki hisz az őszinteségben, akitől távol áll a kétkedés, akit nem fertőzött még meg a fogyasztói társadalom a minden csatornából áradó hazugságaival! Gondolod, hogy a kanadai sales-es azt válaszolná: Miszter, be kell, hogy valljam, a kollektorunk az életben nem fog megtérülni önnek! * Amikor a sörkollektor mérést terveztem (egy évvel ezelőtt), felhívtam egy magyar légkollektor gyártóját. A kollektor teljesítmény adataira, pontosabban a minősítésére voltam kíváncsi. A válasz az volt, hogy a kollektor bemérése, illetve minősítése olyan sokba kerül, hogy ők nem engedhetik meg maguknak, de vehetek egy kollektort tőlük, ha kísérletezni szeretnék. Ebből a beszélgetésből azt szűrtem le, hogy nem is kíváncsiak az eredményre, esetleg egyenesen kellemetlen lenne számukra. Ha nem így lenne, akkor felajánlottak volna egy kollektort a mérés idejére. Szívtam a fogam, és végül megcsináltam a sörkollektor mérést. Meg is kaptam érte a magamét!link |
jleg77(3 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 11:57:25 |
|---|
| Sokat böngészek a neten lég és napkollektor témában és figyelem a kialakult véleményeket a témáról, ami az emberekben (fejben) kialakul. Ezért szóltam hozzá. Rátaláltam ezen a fórumon egyre, ami a típusszám alapján beazonosítható volt számomra. És persze beleolvastam a hozzászólásokba is. Magát a táblát ismerem, ami valóban jó, hiszen nagyon sok solar rendszer gyártásával és értékesítésével foglalkozó feltalálóval, telepítővel beszélek. És valamelyest nekem is van közöm a solár témához, mint tervező, no meg jó pár ilyen rendszert terveztem, készítettem már. Bocs, hogy ezt eddig nem mondtam. Igazából nem arra hajtok, hogy minél többet írjak, hanem, hogy a megvalósítással és a tapasztalattal foglalkozzam, mert ez számomra fontosabb. Ahogy olvasok a témában hozzászólásokat, valahogy úgy látom, hogy ebben a pénz alapú társadalomban alapban hibás a szemlélet. Rengeteg dolog van, amire pénzt adnak ki az emberek nap, mint nap és soha nem fog megtérülni. Nézzetek csak körül a háztartásotokban, hogy mennyi ilyen használati tárgy, berendezés vesz körül benneteket. Nekem olyan érzésem van sokszor magyarországon, mintha a megtérülési pénz része a témának fontosabb volna, mint maga a lényeg. Hogy olyan eszköz működjön, ami nem a fogyóban (kifogyóban) lévő energiakészletre alapul, hanem a kifogyhatatlanra. Szerintem pár tízezerből nem lehet olyan solar rendszert építeni, ami megbízhatóan 20 vagy akár 25 évet bírjon üzemelni és "2 év alatt megtérül". A benzin vagy disel üzemanyag hány százalékát hasznosítja a belső égésű motor? És autózunk lassan 100 éve? Következményei? Ezen túl kell tenni magunkat. Igen ,drága az előállítása a megbízható solar rendszereknek. Egy autóé is. Egy 5 -10milliós autó 8 év használata alatt mikor fog megtérülni érdemben, főleg, ha folyamatosan szervizelni kell és egy alkatrész akár 2-3 százezer is lehet bele? Sokan ülnek ilyen masinákban és a vevőnek ha megmondaná az értékesítő, hogy 200 év alatt fog megtérülni a befektetése, akkor senki sem venne ilyen autót? :-). Azon szoktam meglepődni, amikor egy (akár profi) cég egy 2nm-es táblát 3-400 ezerért kínál és egy rendszert meg akár 5-6száz ezerért alapban. Na itt már érdemes azon gondolkodni, hogy mikor térül meg. Egy jó napkolis rendszer 6-7száz ezernél kezdődik..... A légkollektoroknál a szellőztetés úgy valósítható meg, hogy részben vagy tudatosan szabályozottan a táblán egy nyitott reteszt kell létrehozni akár elektronikus vezérléssel is, ami külső, friss levegőt is bejuttat üzemelés közben időnként a belső térbe. Nem kell folyamatosan nyitva lennie. A légmozgás elérése már jobb hatást fog eredményezni, mintha állna a levegő hetekig a szobában. A táblák alsó felén épít több gyártó is pára (kondenz csap) leeresztésére alkalmas nyílást. Itt a feleslegesen lecsapódó víz mennyiség a kültérbe távozik. A napkollektoroknál sok a vita, hogy sík vagy váqum csöves e? Kinek mi a szimpatikusabb. Tény, hogy a sík megvalósítása olcsóbb lehet, míg a váqum csőben üresjáratba is van 270c fok. Itt is van mellette-ellene vélemény. Lehet könyvet írni róla. Bár, mi idehaza mindenhez "értünk" Az internet segítségével bármilyen témában mindenki szakemberré válhat. :-) És, hogy valakinek a szakmája, még nem biztos, hogy ért is hozzá. ati75 hozzászólásához hasonló rémtörténeteket 100-at is lehet hallani. Sajnos én is tudok jó pár ilyenről. Az elmúlt 2-3 év alatt sokszorosára nőtt a solár kínálat, hirtelen mindenki hozzáértővé vált a témában és ész nélkül gyárt, tájékoztat.... Ugyanezt lehet megnézni a nyílászárók gyártása, forgalmazása terén is. Nekem a célom nem a veszekedés, hanem a hozzászólás kívánt lenni a témához. Például nekem pozitív tapasztalataim vannak lég és napkollektor, napelem ügyben is és azt tartom igazságtalannak, hogy ha azt akarják szándékosan bebizonyítani emberek folyamatosan fórumokon, hogy ezek a rendszerek feleslegesek és pazarlóak csak azért mert 5 ezer táblázatot mutatnak meg, képletekre hivatkoznak, vagy csak azért mert belebotlanak kapzsi, kontár beépítő csapatokba. Ez ma a helyzet a magyar építőiparban sajnos. Tény, hogy sok rossz tapasztalat van a témában és sok átverés is. A "magyar szemléletmód" miatt. Keressünk sok pénzt nagyon rövid idő alatt... Azonban az is tény, hogy egy jól tervezett, kiépített rendszer hosszútávon jó lesz és valamelyest függetlenít a külső energetikai (globális) nyomás alól. És ez még önköltségi áron se olcsó. Ha magad készíted el a rendszert gyári kivitelezésben és színvonalon, akkor is egy lég vagy sík napkoli alapanyag és beszerzési ára kb 100 ezer körül mozog. A csövezés, elektronika stb és a végén kijön egy csinos összeg. A nagy átverés ott kezdődik (szerintem), amikor valaki komplett rendszert számlával, beépítve, minden alkatrésszel együtt 150-160 ezerből kínál. Vagy a másik véglet ha 1 millióért bóvlit. Ha meg a gyártók nagy része azt mondja, hogy 200 ezer egy tábla, ad 10 év garanciát, akkor mindenki húúú-gat, hogy milyen drága és biztosan átverés, soha nem fog megtérülni stb. Az egyik kibír 2 szezont a másik meg 20-at. Ha gipsz kartonozol a lakásodban vagy lambériáztatsz a lakásodba, az is százezrekbe kerül. Még az anyagok árát tekintve is. Tényleg! Ha a mennyezetet gipsz kartonoztatod mondjuk 50nm-t és alatta 10cm-es kőzetgyapot szigetelést teszel milyen költségek merülnek fel és mikorra térül meg? Soha? Akkor ne szigeteld le a házadat. Inkább bontsuk le a házunkat, ne lakjunk benne és soha semmilyen költségünk nem lesz vele. Értitek ugye? :-) Kb 1 éve beszéltem egy komoly fejlesztővel, akiknek termékeire svájci minősítési, mérési dokumentumuk is van. Több, mint 5 évig fejlesztettek, mire eljutottak egy magas színvonalra. Ő akkor azt mondta nekem, hogy egy minőségi alap rendszer megtérülési ideje is 6-8 év. Mondtam is magamban, hogy "végre egy korrekt kijelentés". Hozzászólásom eredeti célja az kívánt lenni, hogy lehet pozitív nézőpont is a solar témában. Talán minden lényegeset leírtam, ami tükrözi, hogy mit szerettem volna elmondani. Részemről lényegileg ennyi. Mindenki maga döntse el, hogy neki mi az olcsó, mi a drága és mi éri meg. További jó fórumozást.link |
atesz75(6 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 11:11:51 |
|---|
| Robert! Sajnos ez a blog nem túl fejlett, így tényleg senki se tudja ki mire válaszol éppen, csak következtetni lehet belőle:-D Egyébként abban teljesen egyet értek veled, hogy amíg nincs a ház normálisan leszigetelve, és a nyílászárók sem épp a legjobbak, addig senki ne gondolkodjon se légkollektorba, se egyéb alternatív fűtésbe. Ezek rendbe tételével 30%-ot visszahozhat (ablakcsere, tető és külső falszigetelés). Ha ezek jól működnek, tehát jó a szigetelés, akkor a meleg levegő is nehezebben távozik a házból. Tökéletes szigetelés nem létezik, de vannak már nagyon jó anyagok, amiknek a hőveszteségi tényezője igen alacsony. Mindettől függetlenül a 15 év megtérülést irreálisan soknak tartom, biztos vagyok benne, hogy ennek töredéke. Egy AS-3-as beépítése anyagokkal együtt 230 ezer körül van. Ha igaz lenne a 15 év, akkor az gyakorlatilag azt jelentené, hogy évente mindössze 15 ezer forintot lehetne vele spórolni. Ez fűtési szezononként (októbertől-március végéig) havi 2600Ft-ot jelentene mínuszba. Ez egy 35ezres fűtés számlának kevesebb, mint 10%-a. Nem gondolom, hogy ezért a megtérülésért bárki légkollektor gyártásba fogott volna. Alapvetően azt érzem, hogy az ilyen alacsony mérési eredmények annak az okai, hogy rossz a ház szigetelése és elvész az energia. Nyilván nem lehet akkora és olyan módon meleget várni tőle, mintha begyújtom a kazánt. Éppen e miatt nagyon fontos, hogy őrizzük meg a befogott meleget. Egyébként könnyen pontot lehet tenni erre a dologra a megtérülés kapcsán. Fel kell hívni Kanadában a legnagyobb légkollektor gyártót és megkérdezni, hogy az általuk forgalmazott és gyártott közel 3000$-os táblával mennyit lehet megspórolni havonta. De abban egyet értek, hogy az időjárás kiszámíthatatlan, ezért van az, hogy senki se mondja, hogy a légkollektor helyettesíti az alap fűtés rendszert, hanem kiegészíti csak. De meglátásom szerint a 15 éves megtérülés erősen pesszimista, illetve bizonyos szabályok betartásával ez jelentősen csökkenthető. Megjegyzem maga a gáz bevezetése egy családi házba sem 5 számjegyű projekt. Simán 300 ezerbe van, plusz a kazánok, meg radiátorok. És mikorra térül meg? Egész életedben fizetheted, miután egy vagyonba került bekötni egyáltalán. Nagymamám hitelt vett fel, hogy be tudja köttetni a gázt. Nyögi a részleteket, plusz fizeti a zsíros gáz számlát. Mikorra térül meg? A megtérülést mindig csak olyan témakörben vetjük fel, ami nem a hagyományos pénzzabáló módon működik. De ami nyeli a pénzünket, fel se merül gyakran, hogy mióta élünk már 1 ház árát kifizettük érte. Ez csak amolyan érdekesség a részemről, de a megtérülésnek utána nézek pár helyen még.link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 09:29:20 |
|---|
| Róbert Azért nem kérem a ventilátorod, mert nagyobban gondolkodom. Ez a légkollektorom csak útban van. Egyszer csak elkészül a következő, ahhoz meg minimum 200-as kell. Tehát marad az 56 000 Ft. Majd, mert a múltkor megvettem a 200-ast, abból a fajtából, amit eddig használtam.link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 09:06:25 |
|---|
| villam64, Nekem 125-ös van, ami 30e volt.link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 09:05:20 |
|---|
| Róbert A 200-as 56 000 Ft.link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 08:56:46 |
|---|
| villam64, Én ennek az olcsóbb változatát használtam, az csak 55 fokot tud (lehet, hogy megválnék tőle): Klikk a nagyításhoz link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 05:41:52 |
|---|
| Ati75 A légkollektorom továbbra is 20-30 °C-ot emel a beszívott levegőn. A padlásról szív, ahol már 50 °C is van. Tehát a kifújt levegő 70-80 °C. A minap majdnem vettem tesztelés céljából egy 380 literes gázbojlert a vaterán. Végül helyhiány miatt a hőcserélőnél maradok. A gázbojler gázos részét kiszerelném, és a légkollektor levegőjét nyomattam volna át rajta. A kérdés még mindig a ventilátor, amely ezt a hőt elviseli. Ezek vagy 40 °C-osak, vagy szakaszos üzeműek. Ami ipari, az 130 000 Ft.link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-17 22:04:13 |
|---|
| atesz75, 1. "...kevesebb lett-e a gázszámlád a hónap végén?..." Sajna a gázszámlára a napkollektor hozamának kevés közvetlenül kimutatható hatása van. Az időjárás véletlenszerű változásain kívül van másik ok is: A példádban szereplő 8 ezer forintos gázszámla csökkenést kb 500kWh hőenergia fedezi. Ennyi napenergia begyűjtéséhez januárban 40m2, februárban 20m2, márciusban pedig 10m2 kollektorra lenne szükség. Az energia nem menetrend szerint érkezik, hanem egyik napon 2kWh/m2, a másik napon 1kWh/m2, a harmadik napon 5kWh/m2, a negyedik, ötödik és tizedik napon pedig 0kWh/m2. A légkollektorok által begyűjtött hő raktározása a berendezési tárgyakban (egy minimális mennyiség kivételével) teljesen alaptalan feltevés. A felesleg egyszerűen elveszik. Ebből az következik, hogy tárolás nélkül nem érdemes nagyobb teljesítményű kollektort telepíteni, mint amekkora a működés ideje alatt a hőigény. Közepesen hőszigetelt ház déli ablakokkal rendelkező szobáiban ez szinte nulla. A kollektor hőjét el kell vezetni déli ablakokkal nem rendelkező helységekbe (többletköltség). Hiába növeled a kollektorfelületet, egyszerre csak néhány m2 felület által termelt hő hasznosítható. 20%-ot nem spórolsz. Ha magas a fűtés-számla mert rossz a ház hőszigetelése, akkor azt érdemes először rendbe tenni. 2. Igazad van, a gáz ára emelkedik. A beruházás költsége pedig befektethető. Mennyibe kerülne az általad javasolt hozamra méretezett kollektormező? 2 millió forint, 1 millió forint, 500 ezer forint... 1 millió éves kamata a leggyengébb lekötés mellett is évi 50 ezer. 8 ezer forint a fűtési szezon minden hónapjában. 3. Egy 3m3-es táblával szerintem szakszerű elhelyezés mellett sem lehet egy fűtési szezonban több, mint 600kWh energiát termelni. Jelen áron 12 ezer forint. A szakszerű beépítés költségével együtt mennyibe kerül az AS-3? 180 ezer forint? Egyszerű megtérülés 15 év. Nem állítom, hogy más típusú, csak fűtésre tervezett kollektor esetén rövidebb lenne a megtérülési idő. link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-17 21:42:23 |
|---|
| Az a jó, hogy fogalmam sincs, mihez szólt hozzá Jleg77, és Atesz75.link |
atesz75(6 eddigi hozzászólás) 2010-07-17 21:03:48 |
|---|
| Robert! Igen, a mérés abból áll, hogy vajon kevesebb lett-e a gázszámlád a hónap végén, vagy ugyan annyit fizettél, mint korábban. Sajnos ha nincs légkollektorod, már akkor sem biztos, hogy a jövő hónapban is ugyan annyit fogsz-e fizetni, mint mondjuk most. Ukrajnában például 50%-os gázáremelést léptettek életbe a múlt héten! Szóval azon filózni, hogy 160ezer forintos tábla mikor térül meg, úgy érdemes, ha figyelemebe veszed, hogy az elmúlt 4-5 évben, évente legalább! 2x emelték a gáz árát! És ha CSAK 20%-ot spórolsz, és a havi 40 ezres fűtési számlád 32 ezer lesz csak, akkor 20 hónap alatt megtérül a befektetésed. Ez durván 5 telet jelent HA és abban az esetben, ha egy forintot sem emelnek a gázáron és a fizetésed is ugyan az, ami most. Ebbe ugye senki se hisz. Szóval a 2-3 éves megtérülés teljesen belefér még akkor is, ha nagyon irreális számokkal számolunk. Ellenben ha optimálisan van a tábla beépítve, elegendő a felület vagy inkább egy kicsit nagyobb is, mint a szükséges, akkor nyugodtan számolhatunk a 35-45%-al is. Aki befektet napenergiás fűtés rendszerekbe, azt gondolom a légkollektorral jön ki a legjobban, mert ehhez képest például egy vákumcsöves napkoli sajnos nagyságrendekkel többe van, és mégis virágzó biznisz. Sajnos a légkollektorral kapcsolatban túl sok a mítosz, elsősorban a bugyros pálinka iszogatás mellett készülő sörkollektorok miatt, amik elhitetik a jó néppel, hogy az alkeszeknek lehet hasznuk és igenis mindenki tud sörkollektort csinálni és beszerelni. Épp az itt olvasott példa mutatja, hogy még egy beszerelő csapat is elkövethet otromba hibákat, hát még akkor egy amatőr.link |
atesz75(6 eddigi hozzászólás) 2010-07-17 20:48:23 |
|---|
| Ati75! Úgy gondolom nálad nem a légkollektor táblával van gond, hanem a tájolással és a beszereléssel. Az általad említett 1-10%-os megtakarítás nagyon irreális. Ezt nyilván azért mondod, mert a saját tapasztalatod rossz. Ha ez általános lenne, akkor nem gyártanák a táblákat a 70-es évektől kezdve 1000 számra. Biztos lehetsz benne, hogy a 30-50% az helytálló, különben nem érné meg foglalkozni vele. 10% megtakarítás senkit se fog megmozdítani. De a piacon több komoly légkollektor gyártó is van, akik nem erre a 10%-ra utaznak, hanem a jóval nagyobb 30-50%-ra. Nálad ahogy olvasom, a táblával semmi baj, az alumínium váz és a vízzáró réteg profi megoldás. Aki viszont felszerelte, azt elő kéne rángatni, hogy miért oda tette ahová most, ha egyszer nem arra van Dél?! A gyártó mit javasolt?link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-07-17 06:36:21 |
|---|
| Tényleg beleolvasva a leírásba, miszerint egész évben használható nagyon jó lehet. Főleg most a 29 °C-os lakásra ráfűteni. Még egy méter téglafallal megnövelve a falvastagságot, még télen sem kell fűteni, mert annyit betárol a falakban. Az én paramétereim fűtésrásegítésre. 1. Alacsony energia igényű ház esetén 20 m2 alapterületre 1 m2 kollektor (20:1) 2. Ennél gyengébb szigetelés esetén 10:1 3. Normál ház esetén (még 5 cm szigetelés esetén is) 5:1link |
sándor(1016 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 00:50:20 |
|---|
| jleg77! Arra én is kíváncsi lennék, hogy "A légkollektor folyamatosan friss levegőt juttat a szobába...", ezt hogyan teszi? A másik furfangos nézet szerint az ezekkel a légkollektorokkal fűtött helyiségekben hogyan van az, hogy az általunk élvezett hősugarakat a bútorok és a fal adják és nem a (gondolom a beáramló felmelegített) levegő? Ügyes, de ennél már egy jobb szerelvényboltban is komolyabb felvilágosítást kap az ember. Legalább nem keverik a megvilágítást a besugárzással. A cégnek javasolnám a kettős hasznosítást. Egy kollektor a szabadban, a napsütésnek kitéve fűtené a lakást nappal. Este pedig egy célszerűen kialakított, a szobában elhelyezett kollektor fűtené a lakást a szobai világítás felesleges luxjaival a lakást. Ha jobban belegondolok, ez már háromszoros hasznosítás lenne. Jó annak, aki így tud hinni!link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-15 23:47:51 |
|---|
| jleg77, Ugye erről a kollektorról van szó? http://www.legkollektor.com/yahoo_site_admin/assets/docs/legkollektor_tajekoztato.312125359.pdf Végig olvastad az ismertetőt? Szerinted komolyan lehet venni? " A napsugárzás maximális értéke évszaktól függetlenül eléri az 1000 Watt/m2 értéket, ebből a légkollektor 600-700 Watt/m2 hőenergiát állít elő meleg levegő formájában (70%-os energiakihozatal)... Tapasztalataink szerint az eddig elért minimális fűtési energia megtakarítás 30%-os volt, de vannak helyszínek, ahol ennél nagyobb értéket mértünk... Optimális esetben, amikor a felszerelt légkollektor tábla fal mögötti részén közvetlenül áramlik a levegő, azaz nem kell szállítani, úgy a 10-15W-os teljesítmény elegendő... Évi rezsi költségünk 60-70%-át a fűtés teszi ki. A szolár légfűtés ezt a 60-70%-ot váltja ki... 20 évre megoldja fűtés problémáit!... Sokszor a 60w-os fényforrásokat, izzókat hosszú órákon át feleslegesen égetjük és ez egy átlagos háztartásban fel sem tűnik. Ráadásul a villanykörte nem fűti a lakásunkat... MINŐSÉG TANÚSÍTÁSA: A 47/1968 (XII. 18.) számú kormányrendelet alapján kijelentjük, hogy termékünk a jelen használati-kezelési útmutatóban foglalt műszaki paramétereknek megfelel... Ha veszünk egy olyan hősugárzót, amely 1KW teljesítményű és azzal fűtünk hálózatról egy 30nm-es helységet, mely 2,70m magas, akkor 8 óra alatt 8KW áramot használunk el vele. Azaz 8*50Ft = 400Ft fűtés napi 8 órában. 31 napos hónapra számolva 31*400Ft = 12.400Ft Ennyit fizetnénk elektromos áramra, ha belső hálózatról hoznánk ki az áramot, ehelyett fordítva van a légkollektor esetében „Ő” hoz nekünk 12 ezer Ft-ot és csak 400Ft a kiadásunk. És ez egy 2nm-es panelra van számítva... " Én nem vitatom el a légkollektorok erényeit, és lehet, hogy az AS-1 műszakilag korrekt, de úgy tűnik, hogy a kollégák hadi lábon állnak a számokkal. Pontosabban, nagyon is jól ráéreznek, hogy milyen számokkal lehet kábítani a hozzá nem értő vevőket. Jól sejtem, hogy a mérés abból állt, hogy a kollektor felszerelését követő télen x m3-el kevesebb gáz fogyott? Mikorra hozza vissza az árát egy AS-3 10mm-es cellás polikarbonát borítással, 3m2 - (159. 950,-HUF)? Hogy is jött ki? Szerinted csak én nem értem jól? Légy szíves segíts. link |
jleg77(3 eddigi hozzászólás) 2010-07-15 22:24:13 |
|---|
| Kedves Fórumozók! Azért, hogy ne vegyük el a kedvét a lelkes légkollektor felhasználóknak, írnék pár dolgot, mivel egy számomra érdekes történetet olvastam itt az oldalon. Rátaláltam a levelezések között ati75 hozzászólására, melyben ír egy nem sikerült légkollektor telepítésről. A tábla típusszáma alapján be tudom azonosítani a forgalmazót. Hogy teljes legyen a történet: Véletlenül ismerem a gyártót (tábla) és a szerelőket is, de őket teljesen máshonnan, mert máshol is otthagyták már a kézjegyüket... :-( A gyártó/forgalmazó magyar és megbízható termékeket gyártanak. Pontos technikai utasításokat adnak és és szigorú telepítési útmutatást is. A legtöbb táblát az országban szakszerűtlenül építik be! És ezért nem a táblák a hibásak, hanem a szerelők. A legbölcsebb megoldás az is lehetett volna, hogy mielőtt belemész (ati75) a telepítésbe, megkeresed a forrást, szakvéleményt kérsz hozzáértőktől, körültekintő maradsz és nem engeded meg, hogy a telepítő cég bóvli anyagokkal építsen be nálad egy egyébként jó táblát. A normális forgalmazók adnak beszerelési útmutatót. Volt ilyen? A telepítő is megnézte, mielőtt "épített"? A légkollektor rendszerek jól működnek és sok időt kibírnak, csak ki kell számítani, hogy mi az a fűtendő helyiség, ahol alkalmazni szeretnék. És ha jól van megépítve és nincs 3km hosszú csővezetékrendszer, akkor 5-6 év alatt behozzák az árukat. Sajnos ezek a magyar mentalitású igénytelen beszereléses hozzáállások elveszik a lelkes emberek kedvét az egyébként hasznos és jól működő napenergiás rendszerektől. Bocsánat a személyeskedésért, de a tábla típusszámából tudom, hogy a gyártók, pontos, részletes útmutatót adnak a tábla szereléséhez és arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen teljesítményt adnak le. A polikarbonátot 8-10évente kicseréled és nincs gond vele, a hőszigetelése viszont nagyon jó és az ára 10-de a solar üvegének. Bízom benne, hogy a hasonló történetek megmutatják, hogy legyen mindenki körültekintő és mielőtt döntene (ítélne), mindig a gyártók-tervezőmérnökök véleményét kérjék ki először és a telepítők körmére meg rá kell nézni, ott kell lenni a beépítésnél! Remélem segíthettem.link |
robert(3920 eddigi hozzászólás) 2010-07-13 19:16:06 |
|---|
| Új mértékegység "Termikus hatásfok kWp" ?!? Hogy van ez? Klikk a nagyításhoz Elírhatták, csúcsteljesítmény lehet 2.4/4.4 > 54% max hatásfokkal. link |
villam64(2031 eddigi hozzászólás) 2010-05-24 22:51:54 |
|---|
| Kovyhun Az én vákuumcsövesem a vizes vákuumcsövesek vákuumcsöveire épül. Ha elméletileg azok bírják a 200 °C-t, akkor ez is. Az elmélet. A vákuumcső belső átmérője alapján számítható a felület. A belekerülő cső, ennek a felületnek a felét foglalja el. Nálam az 58 mm-es külső, 43 mm-es belső átmérőjű. Ez alapján 30-as belső csövet használok. Ez a fél felület felszorozva a csőszámmal adja a gyűjtő ki és beömlő csatlakozását (tehát tudni kell a csöveid méretét). Csendes ventilátort érdemes venni. A szívó oldal a hangosabb. Nekem így a padlásról szívva, a beömlőt már alig hallani. Közéje iktatva hőcserélőt, növelhetjük a hatásfokot és friss kinti levegőt fújhatunk be, kivéve, ha mások vegyessel tüzelnek. A bedugott cső átmegy az alsó gyűjtőbe, a felső gyűjtőn keresztül. Ezek szilikonos ragasztást kaptak. A vákuumcsöveket a fa kerethez is hozzáragasztottam, és lemezzel ráfogattam még. Szilikont tettem ide is, a rugalmassága miatt. Az érzékelőt az egyik bedugott csövön fúrt lukon vittem át. Arra nem figyeltem, hogy az eleje felé legyen. Most már figyelek. A következőnél 2 szilikon pöttyel a vákuumcső hátához ragasztom a belső csövet, így a levegő az elől lévő melegebb részen fog haladni. Télen vigyázni kell, mert rengeteg az árnyék a nap alacsony járása miatt. Én 300 °C-os szilikont használtam a legtöbb helyen.link |
| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Légkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 következő » |